il Tagliamento, de rivier die achter ons huis stroomt

De Tagliamento is een vlechtende rivier van 178 km lang en stroomt door de regio’s Friuli Venezia Giulia en de Veneto in noordoost Italië. De rivier stroomt vanuit de Alpen naar de Adriatische Zee (golf van Venetië). De bron van de rivier ligt op een hoogte van 1.195 meter, in de provincie Belluno, nabij de Mauria-pas (Passo della Mauria). De rivier markeert de grens tussen de provincies Udine en Pordenone en tussen Pordenone en Venetië.

In de bergen is de rivier woest en breed, bij Pertegada is het nog wel een flinke rivier, maar ‘getemd’ (gekanaliseerd). Althans, dat hopen we. In 1993 is de laatste overstroming geweest. We willen het liever niet meemaken.

De rivier blijft een prachtige inspiratiebron om kiekjes te schieten. Regelmatig vormt de Monte Cavallo op de achtergrond een uniek decor. Vooral als de zon achter deze hoogste berg van de regio ondergaat. Geniet mee via deze plaatjes. Natuurlijk kun je het ook live komen bekijken. Je kunt dan logeren in Villa Greta, een prachtige bungalow die wij voor onze gasten hebben laten bouwen in Pertegada. Een dorpje dichtbij de kust maar lekker tussen Italianen en geen buitenlandse toeristen. Ciao a tutti! 🙂

2 comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *