Ondernemend

Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Deze uitspraak wordt vaak naar mij toe gebruikt. Voor mensen zoals ik, met een hoge ‘score’ op behulpzaamheid, gecombineerd met enthousiasme, perfectionisme en een gezonde belangstelling voor anderen, is het uitkijken geblazen.

Daar waar er iedere dag weer zoveel leuke dingen te doen, leren en beleven zijn, is het moeilijk om af te schakelen en ‘niets’ te ondernemen. Daarbij komt ook nog eens dat het niet makkelijk is om ondernemer te zijn in een periode dat het economisch en financieel al lange tijd niet bijzonder rooskleurig is. Dus speelt de drang om een gewenste verandering bij iedereen te willen ‘afdwingen’ mee om vooral geen vakantie te nemen en leuk door te gaan met de velerlei activiteiten van ‘alle dag’.

Niettemin is het leven van mij en mijn lieve man heel bijzonder en naar de idee van velen één groot festijn.  Je hoort mij zeker niet klagen, het leven is ook bedoeld om lief te hebben en warm te omarmen. Lachen geeft je energie. Humor en lachen versterken je immuun systeem en beschermen je tegen de negatieve invloeden van stress. Maar het beste van alle aspecten van dit “medicijn” is wel dat lachen volledig gratis is, plezierig en gemakkelijk in gebruik.

Wij (Sjaak en ik) zetten ons in vanuit twee bases: Eindhoven en Camino al Tagliamento dan wel Pertegada, twee dorpjes aan de Golf van Venetië. Dit feit doet een groot appel op onze organisatietalenten. Plannen en organiseren zijn aspecten die onverbiddelijk aan zo’n leven ten grondslag liggen. Niet makkelijk doch zeker uitdagend.

Samen met Sjaak tracht ik het netwerken in te zetten zowel voor een vitale (internationale) arbeidsmarkt als o.a. voor de promotie voor de prachtige Italiaanse regio’s Friuli Venezia Giulia & de Veneto.

ad in leudalWaarom zou een designer van Philips niet een prachtige ervaring op kunnen doen bij de Illy fabrieken in Triëst?
Deze standaarduitspraak hanteren wij om aan te geven dat we in Europa anders moeten gaan denken als het gaat om ‘de juiste medewerker op het juiste moment op de juiste plek’.

Er zijn al organisaties, zoals mijn oud werkgever Vekoma (wereldleider in de amusementindustry / roller coasters), die medewerkers uit India & Indonesia haalt. Een vriend van ons die een leidinggevende engineering company heeft in Graz, wil juist een uitwisseling van kennis beproeven met hoogwaardige Nederlandse bouwingenieurs.

Veel meer moeten we aan kennismobiliteit doen. Zowel aan de zijde van werkgevers als aan die van de werknemers. De wereld is met alle communicatiemiddelen zó klein geworden dat het geen belemmering hoeft te zijn om een andere basis te kiezen van waaruit je werkt. Met ons nieuwe Eindhovense techniek van beeldbellen (www.netwerken4all.nl) had het nieuwe normaal al een aanvang gemaakt ruim vóór de Corona-crisis.

Al jaren terug heb ik het Ministerie, waar ik manager was, laten zien dat het onzin is om iedere dag in Den Haag lijfelijk aanwezig te zijn, om leiding te geven aan tientallen medewerkers. Uit de rapportages liet ik zien dat mijn nieuwe werken zeker niet leidt tot een lagere output maar zelfs tot een hogere. Pas jaren later heette deze trend officieel ‘het Nieuwe Werken’. Helaas kwam dat voor mij te laat omdat ik inmiddels de ervaringen van een burn-out rijker was. Ik moest te veel opboksen tegen jaloerse collega’s die het maar niets vonden dat ik mij als ondernemer onder de ambtenaren begaf.

Gesterkt met de wetenschap dat er een gezonde voedingsbodem moet zijn om het werk als ‘hobby’ te kunnen blijven zien, heb ik de ambtenarij om gezondheidsredenen vaarwel moeten zeggen aangezien ik geen vertrouwen had in dat belangrijke uitgangspunt en ben ik bewust gestart om als goed mens op zoek te gaan naar mijn echte ik, vol lef, creatief, positief en met een ondernemende geest. Een nieuw leven, met alle risico’s van dien. Ik kijk terug op een prachtige en leervolle periodein civil service en weet dat mijn profiel, hoewel deze overeenkomt met het gewenste competentieprofiel van een moderne ambtenaar, vooralsnog beter anders ingezet kan worden, zoals voor:

ItaBIZZ
il Tramonto
het werkgeversnetwerk SAM
INTERINO

Echter de vragen waarover ik mij blijf buigen zijn:
Wat kan ik betekenen voor de maatschappij?
Welke bijdrage kan ik leveren om een vitale arbeidsmarkt te creëren?
Hoe kan ik meehelpen om te voorkomen dat mensen in een sociaal isolement terecht komen?

Graag zet ik mij daarom in voor verschillende stichtingen, zoals:

  • Stichting B&W Generalenbuurt
  • Stichting SAM
  • Stichting Valetudine
  • Stichting 55+ MW

En al deze bestuursactiviteiten doe ik met verve waarbij ik samen met mijn partner Sjaak.

Wil je meer lezen over onze ervaringen en activiteiten in Noord Italië, kijk dan op iltramonto.eu.  Schrijf je hier in en ontvang het gratis Italië Magazine ‘il Tramonto’.