We leren toch van de huidige crisis?

il tramonto strada del vino CollioWat duurt die economische crisis toch lang! Wordt hij kunstmatig in stand gehouden, of hoe zit dat? Is het de schuld van de media die het valse sentiment blijven aanwakkeren? Komt ‘t doordat iedere ‘gek’ een uitspraak erover doet? Het begon toch allemaal door die banken?

Gelukkig hebben ze daar die vette bonus cultuur afgeschaft. Zij hebben er uiteindelijk toch van geleerd!

Een lange inleiding om tot de situatie in Noord Italië te komen waar de crisis volgens vele Italianen nog veel erger huishoudt. Er wordt inderdaad nog steeds veel over de situatie gesproken. “Het is de schuld van de politici, ons overheidsapparaat werkt niet, we worden geregeerd door de corruptie, het Vaticaan steekt erachter

Om maar een paar veel gehoorde argumenten over de crisis in Noord Italië te noemen. IkCollio FVG wijnstraten heb er geen onderzoek naar gedaan en verkondig in dit stuk slechts een kleine mening over de actualiteit.

Dit naar aanleiding van een lezing die Sjaak Verweij en ik hebben bijgewoond bij Agenzia Agricola Paolo Ferrin in het mooie dorpje Camino Al Tagliamento. Een discussie met Massimo Del Mestre, directeur van de stichting ‘Movimento Turismo del Vino Friuli Venezia Giulia’. Kort weergegeven, deze organisatie verzorgt evenementen voor 130 wijnboeren om het goddelijke vocht uit deze regio ‘aan de man te brengen’. Zij doen dat o.a. door het creëren / ontwikkelen van ‘strade del vino’, dus de toeristische wijnstraten (wijn en andere goddelijkheden uit deze streek). Maar ook de ‘Cantine Aperte’ en ‘Calici di Stelle’.

Strada del Vino CollioMassimo Del Mestre:FVG moet het voor 80% hebben van het toerisme, dus hoe kunnen we nóg meer toeristen trekken”. Een uitspraak naar ons hart, want in alle gesprekken met burgemeesters en andere hoogwaardigheidsbekleders brengen wij dit punt aan de orde. Het toerisme is decennia ‘opgehangen’ aan de badplaatsen, aan ‘la vita balneare’ (het strandleven).

Deze eenzijdige insteek laat steeds meer beperkingen zien. Mensen gaan graag naar het strand en vermaken zich zeker ook ’s avonds als ze kilometers lang over de prachtige promenades van Lignano kunnen flaneren. Prachtige winkels met topmerken, leuke terrasjes en overal restaurantjes en pizzeria’s.

Maar wat als het slecht weer is? Of wanneer toeristen een dag níet naar het strand willen? Maar ook de belangrijke vraag die we aan burgemeester Luca Fanotto van Lignano hebben voorgelegd: “hoe kun je het seizoen verlengen?

We weten dat vele toeristen speciaal voor de zon en het strand komen. Die krijg je echt il tramonto wijnstraatniet naar Aquileia om daar de mooiste en oudste mozaïekvloeren van Italië te gaan bekijken. Vele Duitsers en Oostenrijkers die al 30 jaar een huis hebben in de enorme jachthaven van Latisana Marittima hebben nog nooit van Villa Manin gehoord. Volgens velen het mooiste paleis van Noord Italië dat op 25 km afstand te bezichtigen is.

Een regio die het zó van het toerisme moet hebben en die niet nadenkt over kansen en mogelijkheden zou niet mogen klagen over crisis, maar juist de hand in eigen boezem moeten steken. Zeker in een crisistijd is het raadzaam om alles aan te grijpen om de horizon te verbreden. Hoe krijg je andere doelgroepen naar deze prachtige regio?

Strada del vino FVGHoe kun je de cultuur, die hier voor het oprapen ligt, hernieuwd inzetten om meer bezoekers te krijgen? Leg versneld fietsroutes aan om te lonken naar de immer groeiende groep sportievelingen. Leg een verbinding tussen de bergen met toch een eigen bezoekersgroep en de strandbezoekers. Betrek het relatief kleine tussengebied erbij met zijn wijnboeren, kaas- en worstenmakers, prosciutto- en grappa producenten.

Kennis hebben van je regio is belangrijk maar inzicht in de mogelijkheden en kansen is zeker zo important en daarvoor heb je een marketingplan nodig. Weet welke groepen je onder de toeristen kunt onderscheiden en zet er een adequaat strategie / pragmatische aanpak op.

Het klinkt zo simpel maar dat is het natuurlijk niet. In de heftige dialoog die mede door mij werd ingegeven gisteravond, kwam heel expliciet naar voren dat ‘samenwerking’ iets is wat absoluut nodig is en helaas ontbreekt.

il tramonto FerrinBelangenorganisaties, overheden en producenten blijken te veel in eigen schakels te denken. Er is geen ketengedachte! Wat kunnen we samen beter en hoe krijgen we met een goed beleid meer toeristen? Dit zijn echter niet de vragen die spelen bij de stakeholders die de verandering wel zouden kunnen ontlokken. Men denkt jammer genoeg hoofdzakelijk in termen ‘van wat zit er voor mij in?’

Voor mij als ‘networker’ / ‘alliance manager’ een zalig onderwerp om over te discussiëren. Dit is precies het werk wat ik doe in Nederland. Verbindingen tussen organisaties leggen. Ik doe dat voor het werkgeversnetwerk SAM (www.samzon.mobi) en ten behoeve van de Stichting SAM (SAMenwerken). En misschien nog wel belangrijker is het om organisaties te laten inzien dat samenwerken een nog grotere kans van slagen heeft als je vooral komt brengen en laat inzien dat je insteekt op een langdurige relatie. Het oude spreekwoord “wie goed doet, goed ontmoet” geldt ook in onze huidige snelle wereld!

Al heb ik op deze avond toch behoorlijk mijn mondje geroerd, ik werd wel geconfronteerd met mijn eigen beperktheid alleen al door het feit dat ik de Italiaanse taal niet voldoende machtig ben om de finesses uitgelegd te krijgen. In mijn eigen taal zou ik er zó een voordracht over hebben kunnen houden.

???????????????????????????????Op deze avond hadden vele mensen een mening over hoe het moet en vooral wat beter kan (en vooral wat anderen beter moeten doen). Op dat moment is het altijd goed om te weten wie van de aanwezigen bijvoorbeeld de wijnstraten zelf eens gereden heeft. En wat blijkt? Op Sjaak en mij na, slechts 1 persoon, een eigenaar van een van de grootste reisbureaus van deze omgeving. We vinden er dus allemaal iets van, we praten en praten en denken het zelfs beter te weten en toch kunnen we ons er niet toe zetten om samen te werken om er iets goeds (beters) van te maken.

Het is zo jammer dat een problematiek niet vanuit een gezamenlijk belang wordt onderzocht en dat we vergeten te leren uit onze fouten. Zou dat dan toch een onhebbelijkheid zijn die mondiaal heerst als een ‘ziekte’? Laten we uitgaan van het goede voorbeeld van de banken waar ik het stuk mee begon, dan komt het toch nog allemaal goed. Vertrouwen ‘houwen’!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *