Ken je kerncompetenties

Als je werk je hobby is
Weer een jaar voorbijgevlogen, zoals vele voorbije jaren. 2015 zit er ook weer op! Voor mijn gevoel is het jaar pas net begonnen en wederom mag ik stellen dat ik tijd tekort ben gekomen om alles te doen, of nieuwe dingen uit te proberen, bijvoorbeeld een nieuwe groep geïnteresseerden bij SAM te betrekken zoals stagiaires / studenten van P&O opleidingen. “Kwestie van plannen”, hoor ik je denken! Zit wat in, echter ik vind het zó heerlijk om de dingen te doen die ik mag en kan doen. Het is als een hobby begonnen en deze hobby is nu mijn werk, mijn bestuursfunctie bij de Stichting SAM.

Op ‘t juiste moment op juiste plek
En als je het niet als werken ziet maar als een heerlijke tijdsinspanning, gedreven vanuit geestdrift en ideologie, dan wil je veel, en veel meer. Ik wil meters maken, vooruitgang boeken en nog meer mensen spreken en helpen. Ik wil nog veel meer boodschappen uitzenden door te publiceren en kennis uit te wisselen. En bij alles wat ik doe constateer ik dat mijn netwerk werkzaamheden absoluut begrensd worden. Door tijd en door omstandigheden. Daar waar HR professionals in de loopbaanbegeleiding vaak als slogan bezigen ‘de juiste persoon op het juiste moment op de juiste plek’, zo is het voor mij als netwerker precies zó. Ik moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn en met de juiste mensen praten waarbij ik net met de juiste boodschap kom. En dat kost tijd en inspanning. Niet voor niets lees je overal dat netwerken net werken is. Mensen die badinerend doen over netwerken komen per definitie in mijn allergie terecht. Vreselijk!

sam netwerk_ad smets_9745Springprocessie van Echternach
Ik herhaal wat ik al vele keren heb gezegd, want uit ervaring weet ik dat netwerken te vergelijken is met de springprocessie van Echternach: 3 stappen heen en 2 terug. Je doet wat je vindt wat je moet doen graag en met volle overtuiging en toch is het vermoeiend. Soms heel erg vermoeiend.

Synergie
Ik schiet door in mijn doen omdat ik de overtuiging heb dat we samen veel meer kunnen dan alleen. Dat het beter is om synergie na te streven en dat veel meer organisaties een grotere bijdrage zouden kunnen geven aan een vitale arbeidsmarkt als ze nog meer in verbinding zouden staan met hun omgeving dan wel open zouden staan voor noodzakelijke verandering. Door mijn gedrevenheid heb ik de neiging om door te slaan en in de valkuil van deze kernkwaliteit terecht te komen. Dan is het goed om vanuit mijn thuisfront terug gefloten en geconfronteerd te worden met mijn gedrag.

2015?
En bij de evaluatie van een voorbije kalenderjaar is daarom ook de neiging groot om te starten met de woorden: “ik had nog veel meer willen doen”. Het is goed om dan in de spiegel en diep in je hart te kijken om andere woorden te vinden om een jaarafsluitende boodschap te schrijven. “Ik ben tevreden, ik heb ongelooflijk mijn best gedaan en ik weet dat ik organisaties en mensen heb geholpen met mijn inspanningen vanuit de Stichting SAM en o.a. binnen het werkgeversnetwerk SAM.”

sam netwerk_ad smets_9802Dankbaarheid
De waarderingen die ik vanuit aangesloten werkgevers kreeg waren heerlijk. De dankbaarheid die ik ontving van de vele mensen die binnen SAM kwamen pitchen was verrukkelijk en strelend. De inzet die ik zie ontstaan bij aangesloten werkgevers om met goede ideeën te komen voor een vitale arbeidsmarkt vind ik zelfs hartverwarmend en super! Ik ga niet alle voorbeelden noemen, echter mijn bijzonder warme gevoelens voor mijn eigen Gemeente Eindhoven wil ik niet verheimelijken. Deze organisatie geeft in onze grote (brainport)regio het voorbeeld dat het goed is als werkgever om een loopbaanevenement / carrièremarkt mogelijk te maken en te promoten in de eigen regio. Kijkende naar mijn ideologie is dat natuurlijk het kersje op de taart. Nogmaals mijn oproep: doe allemaal mee met het loopbaanevenement ‘Design Your Own Career’ en plaats je als goed werkgever samen met Eindhoven op de deelnemerslijst. Doe het voor jezelf als organisatie en doe het voor alle medewerkers in de regio.

SAM staat binnen Nederland
De aandacht die SAM vanuit heel Nederland krijgt is ook fantastisch. De lezersaantallen op de website zijn werkelijk overweldigend. Zo waren de uitschieters mijn eigen verhaal over werkvreugde, wat is dat? en – met trots voor zijn geweldige intellectuele bijdrage – de editorial van professor Leen de Waal (HRM is door haar schizofrenie de weg helemaal kwijt).

De vacatures die wij mochten plaatsen van vele aangesloten werkgevers werden gretig bekeken. De recent geplaatste oproep van de gemeente Veldhoven voor 5 vacatures boekte maar liefst 977 unieke lezers.

Geen reden tot klagen, dankjewelad & sjaak_9818
Neen, reden om te klagen heb ik niet. Het SAM bloeit en dat dankzij allen die mij / ons erbij helpen. Een grote dank aan medebestuurslid Sjaak Verweij die vanuit eenzelfde passie zich voor de arbeidsmarkt inzet. Onze persoonlijke adviseurs, de leden van de Raad van Inspiratie, onze geweldige netwerkcontacten en natuurlijk al onze ongelooflijk geweldige netwerkcontacten van de aangesloten werkgevers:

DANK VOOR ALLES en we vertrouwen op jullie inzet voor een vitale arbeidsmarkt en een constructieve samenwerking ook weer in 2016.

ad smets
Linkedin group Stichting SAM
Ad Smets, voorzitter Stichting SAM

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.