Beter een goede buur dan een verre vriend

yasin torunoglu ad smets sjaak verweij_HLFDie uitspraak schoot even door mij heen toen wij, Sjaak en ik, genomineerd werden voor de eretitel ‘Beste Buur’ 2014. We zitten geregeld in het buitenland en werken naarstig aan SAM International, een internationale tak van het Nederlandse werkgeversnetwerk SAM (samenwerken).

Naast deze werkzaamheden die we o.a. vanuit ItaBIZZ en het informatieve digi magazine ‘il Tramonto’ doen, besteden we wekelijks vele uren aan onze leefomgeving. Zowel die in Bella Italia als die in Eindhoven. Werken en leven vanuit twee bases kost veel energie en vereist heel wat organisatietalent, structuur en doorzettingsvermogen, maar we doen het met liefde en volle inzet.

Op de ene plek was ik 5 jaar geleden al uitgeroepen tot ereburger van de buurt. Wij rekenden niet meer op een titel ‘Beste Buur’ binnen het Eindhovense. Wij hadden eerder aangegeven dat wij andere mensen deze titel meer vergunnen dan onszelf. En dan gebeurde het toch. Er was geen ontkomen meer aan, we zouden en moesten deze keer de nominatie echt over ons heen laten gaan.

Na lang dubben en wegen zijn we overstag gegaan. Niet dat we denken deze eer niet yasin torunoglu sjaak en ad_HLFverdiend te hebben. Maar om het feit dat wij 5 jaar geleden deze titel zelf bedacht en ingevoerd hebben, voelde het raar aan om zelf genomineerd te worden.

Waarom zo’n titel?
Buurtwerk lijkt op netwerken: 3 stappen heen en je doet er even snel weer 2 terug! Je hebt de hulp en inzet nodig van buurtbewoners en stakeholders, waaronder professionals van instellingen en organisaties in je wijk.

Bewoners die zich als vrijwilliger aanmerken behoren tot een uitstervend ras, zo denken wij wel eens. De vrijwilliger die dan ook nog eens altijd paraat staat om te helpen is dan een vreselijk belangrijke voorwaarde om buurtwerk vorm te geven. Omdat Sjaak en ik al meer dan 10 jaar bezig zijn om het buurtwerk in de net niet grootste buurt van Eindhoven gestalte te geven, hebben wij het predicaat ‘Beste Buur’ in het leven geroepen. Om deze speciale vrijwilligers, onze kanjers, in het zonnetje te zetten. Om hen te waarderen voor alles wat ze doen. En tevens om anderen bewust te maken dat er bewoners zijn die veel over hebben om de buurt mooier, leefbaarder & veiliger te krijgen.

Leefbaarheid, veiligheid en sociale cohesie zijn onderwerpen die al heel erg lang mijn bijzondere aandacht genieten. Vanaf mijn 18de levensjaar ben ik zeer actief in het buurtwerk en zet ik mij als vrijwilliger in voor de maatschappij. Ik zie nu ook dat dit een kerncompetentie is die ik niet kan uitschakelen, al zou ik het af en toe wel willen, want het kost veel energie, tijd en geld. Ook in Italië weet de maatschappelijke omgeving van ons dat ik, en met mij Sjaak, altijd paraat sta om me in te zetten voor het algemene belang.

krant_generalenbuurtIk vind het eigenlijk zó normaal om wat voor anderen te doen! Okay, als we er met andere mensen over praten dan merken we wel dat dit helemaal niet zo normaal is. We spreken geregeld mensen die vinden dat ze net zoveel doen. Maar als puntje bij paaltje komt dan gaat allereerst hun eigen agenda vóór die van het maatschappelijke belang. “Oh, dan kan ik niet, want dan hebben we ……!” Wellicht door een financiële bijdrage te leveren aan een goed doel denken ze een ‘aflaat’ verdiend te hebben.

En op dat moment zien wij het verschil. Ons karakter geeft ons meteen aan dat we de agenda moeten aanpassen en dat we ons moeten inzetten voor de maatschappij. Wij maken privé een pas op de plaats en komen later wel aan de beurt. Wij genieten dan eerst samen met anderen van een ander leuk en waardevol moment. Het is een verrijking van ons leven waarvan wij vinden dat anderen arm zijn als dat ze dat missen door eigen egocentrisme of egoïsme.

Het is van ene kant ‘akelig’ om officieel gewaardeerd te worden en van de andere kant ‘heerlijk’ om die titel nu zelf te krijgen: ‘Beste Buur

Kijk hier naar de foto’s van een gezellige avond….

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.