Een glimlach met een traan …

terremoto_ad smets_5961En dan schrijf ik vandaag diverse grappige c.q. mooie dingen over Italië op onze verschillend Facebook blogs en we genieten de hele tijd. Zelfs vanochtend, toen om half negen de telefoon ging, en een vriend vertelde dat hij en z’n vrouw zo aan de deur zouden staan. Het is zondag en toch snel scheren en douchen. Sjaak de broodbakmachine van zus Els aangezet. Om 10 uur stonden ze aan de deur en geen koffie drinken maar prosecco. Da’s ff slikken maar zo gaat het leven hier in Friuli Venezia Giulia. Dus daarna ontbijten. Dat alles geeft vreugde, grote vreugde zelfs!

Toch diep in mijn hart ‘huil’ ik al het gehele weekend!

Wij waren gisteren tijdens de officiële opening van de tentoonstelling in Villa Manin ter herdenking van 40 jaar na de grote aardbeving in Friuli Venezia Giulia. En dan komen alle herinneringen uit Maasniel bij mij boven. Net voor het eerst een eigen huis en dan die 5,9 in de nacht van 13 april 1992. Het was net geen onvoldoende maar voor mij voldoende om het huis te verlaten omdat ik er niet meer durfde te slapen. Dus huis verkopen, dat was de enige oplossing. Met als positief vooruitzicht: samenwonen met mijn Sjaak!

De aardbeving in dit Italiaanse gebied in 1976 kostte maar liefst duizend levens. Dat is niet niks. Bijna alle families hebben wel familieleden of vrienden verloren bij de drie grote bevingen in dit rampjaar. En dan de beelden zien, de grote ravage….. Over mijn ervaringen in vergelijking met de aardbeving in Italië schrijf ik weldra een artikel dat ook in ons boek ‘l’amore’ (liefde) wordt opgenomen. Wil je het lezen, hou dan mijn blog in de gaten! Voor nu een lieve groet en alvast een succesvolle nieuwe week. Wij werken morgen niet, want het is een feestdag in Bella Italia: bevrijdingsdag! 71 jaar vrede ……

villa manin_ad smets_0049_il tramonto

Tijdens de zomervakantie in 2005 voor Villa Manin

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *