Ook deze storm gaat weer liggen

filomena_dal mas_08970

Filomena Fasciano

We komen net terug van de begrafenis van de moeder van de buurvrouw van Villa Greta. Sjaak heeft een stukje over haar dood geschreven:

 

“Scenario voor een nieuwe Italiaanse film?
De moeder (60) van onze overbuurvrouw (40) hier in Friuli Venezia Giulia krijgt het bericht dat haar moeder (83) wegens hartproblemen is opgenomen in een ziekenhuis in Puglia. Filomena reist 900 km af naar Puglia en verblijft in het huis van haar moeder. In dit huis krijgt zij echter zelf een hartinfarct, maakt een lelijke val en overlijdt ter plekke. La nonna van 83 ligt in coma in het ziekenhuis en weet niet dat haar dochter van 60 vandaag door ons samen werd begraven. Het lijkt bijna een scenario voor een film, maar het is helaas echt gebeurd. Een paar weken terug vierden wij haar 60ste verjaardag. Ze wilde eigenlijk niet op de foto, omdat ze zich zo OUD voelde….. “

filomena_dal mas_4089_prentje

Ze hebben gelukkig toch 5 januari als geboortedatum genomen!

La Befana
Terwijl Filomena enigszins protesteerde, maakte ik toch een foto van haar. Daarbij vertelde ze mij dat ze eigenlijk niet op 6 januari (Driekoningen) was geboren maar op 5 januari, de avond van de Befana (de Italiaanse heks die dan kadootjes aan de lieve kinderen schenkt en ‘carbone’ aan de stoute. Zie het als onze Pakjesavond.). De ambtenaar van de burgerlijke stand gaf de vader het advies om toch maar de 6de te nemen als geboortedag, zodat het kind niet geplaagd zou worden en voor heks zou worden uitgemaakt.

En in die tijd dat ze dit gekke verhaal vertelde, maakte ik de foto die vandaag op haar kist stond en voortaan op de gedenkplaat van haar graf hangt. Met deze foto leeft zij voort in de herinnering van haar dierbaren. Haar man hield de foto stevig vast toen hij achter de kist liep en dankte mij met een dikke kus voor deze herinnering die hij via mij had gekregen. Hij had zijn vrouw vanaf de jaarwisseling niet meer gezien omdat hij in Duitsland werkt. De foto was nu het enige wat hij had om vast te houden.

GENIETEN: LA VITA È BELLA
Zo kan het dus gebeuren en daarom roepen wij via onze verhalen op ‘il Tramonto’ en met onze foto’s lezers vooral op om te genieten: NU! Natuurlijk hoeft het niet altijd een losbandig leven te zijn, echter doe de dingen die je graag doet NU, stel ze niet uit tot morgen. Beredeneer niet alles bij je doen en handelen, laat ‘het kind’ in je de vrije kans en geniet nu van het feit dat je iets doet wat je altijd al had willen doen! Geniet, stel je eigen geluk niet uit. Zoals wij nu zeggen: DOEN IS DE BESTE MANIER VAN DENKEN!

viskoekje_ad smets_4074

Ingrediënten voor de viskoekjes, zonder de vis!

Lass nur waaien
Nu weer thuis, de avond valt, de kachel lekker aan. Buiten stormt het ongelooflijk hard (de Scirocco), de bomen en palmen gaan vreselijk te keer en het is zeker niet koud buiten met 12 graden. Laat de wind alle narigheid maar wegwaaien, zo denken we dan! Wellicht is het de boosheid van Filomena om haar vroege dood? Ook die moet een kans krijgen, waarom niet!

Lekker wijntje ingeschonken en dadelijk gaat Sjaak het eten klaarmaken wat hij vanochtend al heeft voorbereid. Onder andere viskoekjes waarvan je het recept weldra in de nieuwe editie van ons magazine ‘il Tramonto’ kunt nalezen. En wie weet krijg je dan zin om ze zelf te maken. Ciao a tutti!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *