Limburgse traditie op Sint Maarten

il-tramonto_1560

“Sintermerte’s veugelke

Haaj ein rood kop keugelke

Gesjtaove, gevlaoge al euver de Maas

Wo ein heel diek verke waas”

 

“Gooi vrouw, gaef mich get

Alle hoonder ligke get

Zalig zult g’r sjterve

De hemel zult g’r erve”

 

Limburgs liedje
Dit liedje zong ik vroeger op 11 november, Sint Maarten. Zingend, soms begeleid door de accordeon die zwaar over mijn toen nog strakke buikje hing, ging ik hele straten langs, hopend op een extra zakcentje en lekkere snoepjes.

Suikerbiet jatten
Natuurlijk had ik ruime tijd besteed aan het uithollen van een suikerbiet. Door de openingen wat een gezicht moest voorstellen, zag je het kaarsje branden, als die niet was uitgewaaid of omgevallen. Sowieso had ik altijd wel een flinke pleister op mijn handen omdat het aardappelmesje was uitgeschoten bij het uithollen, een k…klus. Natuurlijk gaf mijn moeder mij het meest botte mesje wat het er niet makkelijk op maakte om die harde suikerbiet, die ik met angst en beven op het nabij gelegen boerenland had gejat, uit te hollen. En als ze even niet keek, pakte ik dus het scherpe mesje wat dus meestal net even fout ging omdat ik het dan ‘efkes vlot’ wilde doen voordat ze het in de gaten had.

Herinnering
Warme herinneringen, het Engelse woord ‘memories’ nu maar even niet gebruikend, aan de koude vingers en verkleumde ledematen die ik toch wel had als ik de langs de deuren ging. Maar ook aan de optocht met alle lampionnen, Sint Maarten op het paard volgend naar het kampvuur, waar Sint Maarten een stuk van zijn mantel afscheurde met zijn zwaard om aan een of andere arme donder te geven.

Helaas kon ik de Roermondse tekst niet vinden op het internet en heb ik de strofen zelf maar opgeschreven, in de hoop dat het correct is weergegeven.

il-tramonto_1554Wat is tegenwoordig nog passend?
Natuurlijk ben ik actief op zoek geweest naar een passende foto bij deze tekst maar ik heb geen vogeltje met een rood kopje kunnen vinden. Ik heb ooit een putter ‘geschoten’, maar ik kan die foto zo gauw niet vinden.

Herinner ik mij plots een tentoonstelling in augustus van een bijzonder artistieke Friulaanse kunstenaar. Had ik daar niet een rood kopje gezien? Stout, ik weet het! A dirty mind is a joy forever! Oeps, heb ik toch weer Engels geschreven. Sowieso geldt dat alleen als je stout bent je tegenwoordig nog carrière kunt maken en het zelfs tot president kunt schaffen.

Nemen ze mij dit ook nog af?
Terwijl ik nog eens naar deze Limburgse tekst kijk vraag ik mij stiekem af of dit tegenwoordig als een vrouw onvriendelijke tekst zou worden uitgelegd. Want wat werd bedoeld? Goede vrouw, geef mij wat want alle kippen leggen wat. Leg jij nu ook wat zodat je mij wat kunt geven?

Ik zing het dan nog snel een keertje voordat het mij verboden wordt en mij ook deze traditie en dierbare herinneringen worden afgenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *