Eenvoud siert de mens en ….. de boterham!

Sjaak weet precies hoe laat het is als ik hem olijk aankijk en zeg dat ik een shot nodig heb! “Och, och, wat is dat toch voor een vreemd gedrag, doe toch eens normaal!” Vervolgens loop ik naar de koelkast en pak mijn eigen pot voorzichtig en met liefde in m’n handen!

Goedkoop broodbeleg

Als student had ik geen dikke portemonnee en moest ik met heel weinig pecunia uitkomen. Gelukkig ben ik niet veeleisend opgevoed en kende ik al ruim vóór mijn studentenera de behoefte om mijn boterham eenvoudig te nuttigen. Het was dus zeker niet vreemd om in de periode van ‘broekriemaantrekken’ altijd een flinke pot mayonaise in huis te hebben die geregeld de weg naar een dikke snee brood wist te vinden. Bovendien is mayonaise een fantastische aanvulling op puree met gebakken ei, of gebakken aardappeltjes met appelmoes, een van de weekdissen van een student voor wie zelfs de mensa te duur was. Voedzaam, goedkoop en vooral ……. lekker!

Kocht ik in die periode natuurlijk wat minder dure mayonaise, ik ben de laatste 30 jaren toch wel echt een trouwe klant van de Calvé volvet geworden! Begrijp nu ook dat ik heel bewust aandelen heb in Unilever zodat ik het beleid kan meebepalen, stel je voor dat ze de formule willen veranderen! Terwijl veel oud-studenten om mij heen bij het toenemen van hun maandelijkse wedde al ras vergeten dat je met minder ook heel goed kunt genieten, ken ik nog steeds het hevige verlangen naar een shot: een on-Hollandse ergo Limburgse portie mayonaise op een sneetje brood.

Het ritme van de een …… voud

Wij kennen twee soorten weekritmes, die van maandag tot en met vrijdag en het andere is natuurlijk het weekend. Het weekend gebruiken we tijdens een uitgebreide brunch echte boter die ik ‘gooi bòtter’ noem. Doordeweeks is het halvarine en houden we de broodmaaltijd tussen de middag. De ochtend is het ietwat magertjes met een knäckebrödje met eigengemaakte vijgenjam!

Wanneer en hoe vaak een hoogtepunt?

Een gekookt ei krijg ik op woensdag en verder op zaterdag en op zondag. Vaste lezers weten dat ik het ei een welgemeende en zelfs echt gewaardeerde pluim geef middels een niet te petieterige portie mayo! Op maandag echter is het afkicken, geen ei ergo geen mayo! Dus kijk ik mijn lieve man aan en zeg: “om het af te leren!” En hup, eindelijk iets lekkers, alsof kaas en prosciuto niet lekker is, ‘une ‘kwak’ de mayonaise sur le pain’. Op dinsdag kijk ik hem weer aan: “om de woensdag te overbruggen, verder heb ik ook niets!” Hij kijkt me met jolijt aan en zegt niets, mijn Sjaak! Dat is ware liefde! Op woensdag is het gelukkig weer eidag, ergo een dag zonder zorgen, de boterham is weer mooi versierd!

Een ganzenei is meer het formaat wat bij mij past! Dank aan Renée, de gans van onze buren, die mijn liefde heeft gewonnen!

Donderdag blijkt telkenmale een moeilijk te verkopen dag te zijn, naar Sjaak toe dan. Vaak moet ik het stiekem doen, want hij vindt het meestal niet goed. Op vrijdag kijkt hij wel quasi boosaardig echter mijn gang naar de koelkast is volledig legitiem.

En dan is het eindelijk weekend! FEEST in huize Smets-Verweij!

En wat zei hij vandaag tegen mij terwijl we net een nieuw stuk overheerlijke Hollandse kaas openden: “Och, wat ben je toch met weinig tevreden!” Ik heb maar niets gezegd want stel dat het verkeerd zou uitpakken. Ik heb slechts geknikt en hem een luchtkusje toegewuifd met de mond vol overheerlijke mayo! Een normaal gebaar vervuld van liefde!

Lees hier onze blog over eigengemaakte mayonaise voor het Italië magazine ‘il Tramonto’.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 1f642.png
L'amore, een boek over twee Nederlanders die al netwerkend in Italië willen inburgeren

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’,© www.iltramonto.eu – redactie Sjaak Verweij, foto’s: Ad Smets

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *