Een 10 voor De Harense Smid op de 10de dag na Sinterklaas

Heerlijk die periode in de opgang naar alle decemberfeesten. Stapels reclameblaadjes in de laatste 3 weken voor pakjesavond. Lekker om door te bladeren en plaatjes te kijken tijdens de brunch in het weekend. Voor ons een vaste traditie. Niet zo zeer om onze verlanglijstjes samen te stellen. We hebben niets nodig! Maar veel meer om de trends te zien en te weten welke nieuwigheden er zijn uitgevonden en ons worden opgedrongen. In ieder geval om te weten te komen dat we bepaalde gadgets echt nodig hebben…..

Dit jaar viel ons echter op dat Zwarte Piet bijzonder weinig in de folders voorkwam. Reden om de stapel te bewaren en later nog eens alles rustig door te bladeren met volle aandacht. Bovendien heeft ons dit jaar de ophef rondom Zwarte Piet niet alleen nog meer opgewonden vergeleken met vorig jaar. We zijn zelfs boos geworden. Potverdorie, we praten hier wel over mijn jeugdherinneringen.

adje_055Hoe spannend was het om een Zwarte Piet over het dak te zien lopen. Ik stond uren voor het raam te kijken en ik geloofde op een dag er werkelijk een gezien te hebben! En dan werd er plots ook nog eens gestrooid.

Ik heb me nooit afgevraagd waarom mijn moeder een schort aan had midden op de dag. Maar daar zat het strooigoed in, zo vernam ik jaren later!

Sinterklaas vond ik maar een rare en ouwe man met een vreselijke baard, die altijd heel gewichtig praatte. Toen al hekelde ik dat soort gedrag! Zeker weten dat ik wel eens een druppeltje heb laten lopen uit angst om die man een hand te geven! Hij wist wat ik in dat jaar allemaal fout had gedaan, want dat stond in zijn grote boek. Ik zou het zó kunnen jatten! Ik was niet altijd lief en haalde graag wat kattenkwaad uit. Ik kon er op worden afgerekend. Zou hij het deze keer dan toch doen? Zwarte Piet daarentegen maakte altijd grapjes en dat vond ik geweldig!

Ik denk aan die mooie en dierbare herinneringen dat mijn vader achter de schuur kolen ?????????????????????????????????????????????ging halen zodat de kachel weer flink kon worden opgestookt. En net als hij weg was, werd er aangebeld en hard op de deur geklopt. “Pappa, pappa, kom snel want zwarte Piet heeft net weer kadootjes gebracht”. Met zweet op zijn voorhoofd kwam Pa aangelopen met de kolenkit en we haastten ons allen naar de voordeur. En dan stond er weer een juten zak met pakjes! Geweldig!

Die mooie herinneringen werden vorig jaar al maar zeker dit jaar door dat vervelende gekrakeel over slavernij en discriminatie overstemd. Triest en erg veel mensen zijn er boos en verdrietig over. Al winkelend in Winkelcentrum Woensel kwamen wij mensen uit onze buurt tegen met hun kleinkinderen die net Sinterklaas een handje hadden mogen geven. Hele milde, lieve en sociale mensen die nimmer boos zouden worden. Maar ze gingen toch tekeer over al dat gedoe. “Dat die mensen maar oprotten. Wij laten ons toch zeker niet onze cultuur afpakken, dan moeten ze maar uit ons land vertrekken!”

zwartepietenDat is schrikken want zo’n woorden zijn we niet gewend en zeker niet uit de mond van zulke gematigde mensen. Wij vroegen diezelfde dag de eigenaresse van een groot Chinees Wokrestaurant wat zij er als ‘buitenlandse’ van vond. Waarop ze een duidelijk antwoord gaf: “jullie Nedelandels bang zijn. Niet voldoende stlaffen opleggen. Dit is jullie eigen ouwe cultuul en die moeten jullie vashouwen. Jullie bang vool gloep schleeuwels. Dit in China niet mogelijk zijn.”

Zijn we bang? Zijn de grote en kleine winkelketens bang voor de media ergo de (vermeende) mening van potentiële kopers?

Laten we eens naar de folders kijken die ik nog een keer heb doorgebladerd. In willekeurige volgorde:
Mycom: geen enkele Zwarte Piet in de folder, alleen een Sinterklaas.
Bart Smit: geen Zwart Piet in de folder, alleen een Sinterklaas.
LIDL: niets over dit feest. Zij stappen meteen over naar de kerst.
Douglas: je ziet alleen een Sinterklaashand en verder gaan ze over naar de kerst.
Boerenbond: Je ziet alleen Amerigo en verder stappen ze snel over naar de kerst.
Paradigit: alleen een Sinterklaas.
Xenos: een kleine Sinterklaas en 1 kind verkleed als Zwarte Piet met 3 zwarte vegen op het gezicht. Heel voorzichtig aan dus.
Kruidvat: een platte afbeelding van een Sint op het paard ‘zie ginds komt het voordeel”. Geen enkele Zwarte Piet en verder gingen ze over op de kerst.
Etos: zij hadden een maan op de voorpagina met zegge en schrijve 3 kleine Sinterklaaspoppetjes op de vele volgende pagina’s. Ze hadden een meisje als Zwarte Piet verkleed, met slechts 1 streepje zwart op 1 wang. Ze hadden verder wel een minuscule afbeelding van een Zwarte Piet pakje voor een baby.
Expert slaat Sinterklaas helemaal over.
V&D slaat de Sinterklaas ook over.
Aldi heeft een Sint op een paard op de voorkant staan. Verder niets.
Media Markt viert geen Sinterklaas.
BCC heeft een echter Sinterklaas op de cover staan. Verder niets.
Kijkshop slaat Sinterklaas ook over.
Telfort heeft alleen de mijter van Sinterklaas als piek in de boom staan.
Makro gaat veiligheidshalve meteen kerst vieren.
Albert Heijn heeft een kleine foto opgenomen met een Zwarte Piet met een klein kindje erbij.
De Harense Smid: gelukkig eindelijk een echt heerlijk en eerlijk Nederlands bedrijf met van alles en nog wat over ons eigen culturele feest erin. Een schoen met een waardebon in. Een Sinterklaas en diverse Zwarte Pieten.

Dit is het resultaat van 3 weken folders in Eindhoven. En uit dit eigen kleine onderzoek stellen wij jammer genoeg vast dat het gekrakeel van enkele cultuurbarbaren via de media -die er stom genoeg veel te veel aandacht aan besteden- wel degelijk een uitwerking heeft op onze culturele waarden. Zwarte Piet is dit jaar angstvallig uit de folders verbannen. Ja, angst heerst alom. Maar ook bij onze politici, bestuurders en diverse instanties. Waarom kan dit toch gebeuren in Nederland?

Persoonlijk heb ik heel wat te vinden en te zeggen over de hedendaagse media maar ik leg dat in een aparte publicatie uit de doeken.

Feit: wij kopen al jaren heel getrouw bij De Harense Smid en dat blijven wij in ieder geval doen. Zij krijgen onze pluim, of een veer van de baret van Zwarte Piet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *