Dagen van de merel

29 gennaio: l’inizio dei tre giorni della merla! Purtroppo non ho una foto della merla ….. Buon fine settimana! Mandi, mandi. Zo schreef ik vandaag op Facebook!

Het is al weer 29 januari 2021, start van de drie dagen van de merel, ‘i giorni della merla’ genoemd in het Italiaans. Bij gebrek aan een foto van een merel plaats ik dit plaatje, geschoten tijdens onze dagelijkse fietstocht, van vrije uitloopkippen!

In Camino al Tagliamento kun je de uitdrukking ‘er loopt geen kip op straat’ niet gebruiken want ze lopen echt overal rond. Bijna iedereen in dit dorp heeft kippen. “En als ze die niet hebben, dan zijn ze het zelf of gedragen ze zich zo!” zeggen we er altijd lachend achteraan.

De dagen van de merel, weldra een blog hierover op www.iltramonto.eu echter nu al wil ik je verklappen dat het iets te maken heeft met de drie koudste dagen van het jaar. Ja, ook in Italië is het soms koud! Schijnt de zon, dan fietsen we weliswaar in trui met bodywarmer. Is het bewolkt en vaak ijziger vanwege de wind, dan dragen we een jas met das!

De nachttemperatuur ligt in deze maand geregeld onder of rond het vriespunt vanwege de nabijgelegen hoge Alpen / Dolomieten met besneeuwde toppen. Op een zonnige dag lunchen we niettemin veelal buiten en dat kan in Nederland zeker niet!

Voor mij is 28 januari toch wel de koudste dag: de sterfdatum van mijn geliefde moeder Moeke. Na deze akelige datum wordt het voor mij weer warmer en richt ik mij op betere tijden met warmer weer. Ik sla dat – zeker dit jaar niet – absoluut niet over!

Ik blijf tijdens onze fietstochtjes genieten van alle kippen in ons dorp, want meer kippen betekent meer eieren!!!! Nu alleen nog een pot Calvé mayonaise uit Nederland en dan lijkt alles weer pais en vree! Toch? In ieder geval een fijne start van een nieuw weekend toegewenst: maak er iets moois van!

P.S.: Ja, ik weet hoe ik zelf mayonaise kan maken, kijk maar hier naar het recept! 🙂

Klik hier voor alle Italië blogs op ‘il Tramonto’

© redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die goed
willen inburgeren in Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *